ODRŽAVANJE TETOVAŽA

Dosta ljudi nakon tetoviranja imaju stav: „Et' sad sam se tetoviro' i TO je TO...“A onda...gnoj, nastaju kraste, tetovaža blijedi, boja nestaje, nijansa postaje dobro poznata JNA-plavo-zelena i na kraju nema više ni pojedinih detalja... ZAŠTO?-Očito da TO nije TO! Negdje je netko reko':“Održavanje tetovaže je 70% posla!“.I doista, osim mirne i kreativne ruke tattoo majstora, kvalitetnih igala, boja, opreme i svih tih čudesa, još nešto igra presudnu ulogu u tome da bi tetovaža zasjala u svom najboljem sjaju-NJEGA!

NJEGA NAKON TETOVIRANJA I U PRVIH POLA SATA
Njega tetovaže počinje pri samom završetku tetoviranja.Nakon završetka, kad se zadnja linija povuče, novonastali tattoo ispire se u mlakoj destiliranoj vodi (u nedostatku, biti će dovoljna i ona iz slavine), te dezinficira u 70% alkoholu.Pošto je alkohol vrlo hlapljiv, neće izazvati nikakvu kemijsku reakciju pri ulasku u kožu i u dodiru sa tintom, koja je sada već u koži.Zbog svoje dezinfekcijske sposobnosti i činjenice da „ubija sve živo“ alkohol vrlo dobro služi svrsi, no osim toga da peče k'o sam vrag kad se stavi na mjesto gdje je koža probodena nekoliko zilijardi puta, ima još jednu nezgodnu osobinu-podiže temperaturu tetoviranog mjesta i time ISUŠUJE mjesto koje je tetovirano.Stoga je potrebno odmah pribjeći mazanju svježe tetovaže.Unatoč svim zagovaranjima za kojekakove, kvazi- recepte i vradžbine, već desetljećima se za njegu u prvih 24 sata koristi VAZELIN.Iz pravila da se na svježu ranu (a novonastala tetovaža to jest) ne stavlja ništa što sa krvlju može izazvati bilo kakovu reakciju, vazelin zadovoljava sve potrebe za zatvaranje mnoštva rana (primjer „krpanja“ rana vazelinom vidljiv je u mnogim borilačkim sportovima).Iz toga se da zaključiti da on zadržava boju i krv u tetovaži i konstantno održava njenu vlažnost.Zato u prvih 24 sata treba izbjegavati sve ostale kemijske ili biljne pripravke (npr. Bepanthen, melem, nevenova mast, nivea, solea, 48-krema za ruke...) koji nakon toga razdoblja mogu imati vrlo dobre rezultate pri zarastanju tetovaže, ali u prvih 24 sata mogu imati kontraučinak. Tetovaža se nakon tetoviranja i ispiranja alkohoholom dobro namaže vazelinom koji se dobro umasira u tetovirano mjesto ( zatvaranje pora i ranica), pokriva vazelinskom gazom, ili čistim komadom papirnatog ručnika da bi se izbjegla bilo kakva kontaminacija rane na putu do kuće.
NAPOMENA: jedan od najglupljih savjeta je da se svježa tetovaža pokrije direktno folijom.Ovo je potrebno izbjegavati čak i nakon prva 24 sata, a kamoli odmah poslije tetoviranja zbog kondenzacije znoja, sukrvice i vode na svježoj rani i njenog isparavanja, pri čemu može doći do gnojenja, a daljnje posljedice su zamislive. Dakle folija može, ALI samo na kratko (sat dva MAX) I TO PREKO PAPIRNATOGA RUČNIKA koji će upijati vlagu i sukrvicu koja možda još gdje-gdje izlazi iz ranica.

NJEGA PRI DOLASKU KUĆI I U PRVIH 24 SATA
Pri dolasku kući skinuti zaštitni papir, gazu i foliju, obrisati stari sloj vazelina laganim pokretima, te oprati tattoo u mlakoj vodi. NAPOMENA: NE prati sa sapunom, šamponom, baby šamponom ili bilo kojom kemikalijom koja bi mogla dovesti do agresivne kemijske reakcije sa tintom ili ranom, ili do isušivanja kože što lužnati rastvor sapuna i vode najčešće i radi. A osim toga to i nije potrebno jer alkohol je već obavio svoje, stoga nema potrebe za ponovnim dezinficiranjem, ispiranjem i mrcvarenjem rane. Dakle-SAMO VODA! Opranu tetovažu namazati debelim slojem vazelina. Prije svakog nanošenja novog sloja vazelina stari sloj odstraniti laganim pokretima uz pomoć papirnatog ručnika (može i uz pomoć vode).U slučaju da je tetovaža napravljena u popodnevnim/večernjim satima, vrlo je važno da se u kritičnih 12-tak sati po tetoviranju zadrži potrebna vlažnost, stoga se tattoo mora mazati i noću u pravilnim razmacima (biti će dovoljno u debelim slojevima svakih sat do dva vremena). Praksa u tetoviranju je pokazala da tetovaža najbolje zacjeljuje i pigment ostaje zadovoljavajuće kvalitete ako je obilato namazana i nepokrivena na svježem zraku.U prvih 24 sata poželjno bi bilo izbjegavati tuširanje i kupanje. Rizik unatoč sterilnosti instrumenata: Iako je mala mogućnost od zatrovanja rane, ona ipak postoji.Do zatrovanja tattoo rane može doći i usred pada prašine, hrane, različitih kemikalija na ranu, boravljenja u nečistim prostorima, dodira rane nečistim rukama pri mazanju, mazanja neodgovarajućim preparatima...

VAŽNO!

U SLUČAJU BILO KAKVOG JAČEG ALERGIJSKOG OSIPA OKO TETOVAŽE, TEMPERATURE I VRUĆICE, MUČNINE, OSIPA, GNOJENJA RANE ILI NEKE DRUGE NEUOBIČAJENE REAKCIJE POTREBNO SE ODMAH JAVITI U NAJBLIŽU STANICU HITNE POMOĆI GDJE ĆE OSOBLJE PROCIJENITI DALI JE POTREBNO DATI CJEPIVO PROTIV TETANUSA I ZAPOČETI LIJEČENJE ANTIBIOTICIMA. U 99,9% slučajeva ovakve situacije se NE DEŠAVAJU, no pri svakom tetoviranju i pirsanju, dužnost je osobe koja obavlja ovakvu djelatnost upozoriti osobu koja se podvrgava ovakovim vrstama zahvata na moguće neželjene nuspojave jer je ipak riječ o otvorenoj rani koja je kao i svaka druga podložna određenim rizicima.

NJEGA NAKON PRVIH 24 SATA
Nakon 24 sata od završetka tetovaže, bilo bi dobro zamijeniti vazelin mašću Bepanthen (pokazalo se da daje najbolje rezultate pri zarastanju i nastajanju „prvog“ sloja kože nakon svježe rane) no i nastavak tretiranja tattoo-a vazelinom nije niti najmanja greška.Bepanthen nikako nanositi na kožu direktno iz tube već u slojevima, prstom utrljavati u tetovažu. Prije prvog tuširanja Bepanthen je potrebno zamjeniti za vazelin jer on za razliku od Bepanthena svojom masnoćom i kemijskim sastavom ne dopušta prodor vode u tetovažu, ne može se tako lako isprati bez mehaničkog utjecaja i utjecaja kemijskih otapala ( jači, šampon, sapun...).Sa vazelinom na tetovaži moguće je normalno se tuširati.Nakon tuširanja nježno odstraniti papirnatim ručnikom vazelin od tuširanja i nastaviti njegu Bepanthenom. Dok tetovaža potpuno ne zaraste (potrebno je otprilike oko dva tjedna), treba izbjegavati kupanje (more, bazene,javna kupališta,toplice...), a iduća tri mjeseca i sunčanje. U tom periodu poželjno bi bilo nositi prozračnu i meku odjeću.Zna se desiti da tetovaža poblijedi zbog prirodnog odstranjivanja površinskog sloja kože, u tom slučaju će biti dostatno malo navlažiti tetovirano mjesto, običnom vodom ili kremom za ruke, losionom ili balzamom.Tu i tamo (jedanput mjesečno) također bez ikakvog povoda, nakon tuširanja, potrebno je ponovno namazati mjesto nekim od gore navedenih preparata.Ovo bi bilo dobro upražnjavati i nadalje tijekom godina.U slučaju neodgodivog izlaska na direktno sunce tetovažu OBAVEZNO zaštiti kremama koje imaju zaštitni faktor protiv UV zračenja( sunčevo zračenje djeluje negativno na pigment tattoo boje u koži i onda se opet pojavljuje JNA-plavo zelena nijansa boje). Zaštita tetovaže od sunca ne bi trebala stati ni nakon ključna tri mjeseca, već bi se trebala mazati zaštitnim faktorom pri svakom sunčanju u ljetnoj sezoni što je doista mala cijena u usporedbi s tim da bi tattoo mogao zadržati svoju ljepotu dugi niz godina.

ZAŠTO TETOVAŽU RADITI PRI KRAJU RADNOG TJEDNA?
Zato jer se osnovna njega i zarastanje površinskog sloja kože nad svježom tetovažom događaju u prvih 24-48 sati pa bi bilo poželjno da u to vrijeme tetovaža bude otkrivena i konstantno vlažena vazelinom i Bepanthenom što je u normalnim tjednim, radnim uvjetima otežano.
TKO SE NE BI TREBAO TETOVIRATI? Osobe pod utjecajem alkohola, tableta, opojnih sredstava, sa povišenom razinom šećera u krvi, osobe sklone dugom i obilnom krvarenju i sa problemima pri zarastanju rana, osobe sa nekim vrstama psihičkih/duševnih oboljenja, osobe koje boluju od epilepsije i sličnih vrsta psihofizičkih bolesti koje mogu uzrokovati komplikacije tijekom zahvata...

Tattoo salon „Pain Mansion“