Da bismo Vaš piercing izveli uspješno i sigurno, strogo slijedimo pravila pozicioniranja nakita, koristimo sterilne jednokratne igle, sterilan pribor te nakit od implantacijskih materijala koji je anatomski prilagođen dijelu tijela na koji se postavlja.

Nakon pirsanja na Vama je da se pobrinete da Vaš piercing pravilno zaraste. Stoga se trebate strogo pridržavati slijedećih uputa i u slučaju bilo kakvih problema s piercingom obavezno u najkraćem roku doći u salon na pregled.
Preglede ne naplaćujemo! :-)

Što pirsanje jest?


Po definiciji pirsanje (bušenje) u kontekstu koji ovdje objašnjavamo, je dio prakse za to osposobljene osobe koja pribjegava bušenju ili prosjecanju (zasjecanju) nekog dijela tkiva na tijelu uz pomoć određene vrste alata ili pomagala te nakon toga na to mjesto ugrađuje/uvodi za to predviđenu vrstu nakita.Stupanj specijaliziranosti izvođenja ovog zahvata raste time kako se penje kvaliteta vezana uz ovih nekoliko stavaka:
-stručnost osobe koja izvodi zahvat (piercing majstor/ica)
-kakvoća implantacijskog nakita koji se ugrađuje
-uvjeti pri kojima se nakit ugrađuje(sterilnost, okružje i sam način odnosa prema stranci,.....)
-ugled samog mjesta te osobe koja izvodi takovu radnju (zapamtimo svaka osoba ima određeni ugled kojim god da se poslom bavi i on ne raste već se sa greškama koje ta osoba napravi smanjuje, drugim riječima nije bitno koliko je uspješnih zahvata napravljeno već onih koji "nisu bili baš toliko uspješni"-znači tražimo osobu sa "očuvanim ugledom")
(u slučaju da uđete u salon a igla leži na podu, sustigne vas mrk pogled nekoga tko nije ni oprao ruke prije nego što je već krenuo "vas odraditi", niste vidjeli da su površine, nakit i alat pripremljeni (sterilizirani) specijalno za Vas, doduše rukavice su spremne ali još uvijek u zapakiranoj kutiji sa slojem prašine, nemojte ostati pri dojmu:"A šta sad kad sam već tu...."-čelom nazad i dajte petama vjetra!!!eek
Što nam je činiti prije no što nas izbuše???


-izabrati mjesto (salon) koje po našim osobnim i gore navedenim kriterijima izgleda u skladu sa našim očekivanjima
-informiranje o svemu što je vezano uz naš budući nakit, mjesto gdje će se ugraditi (ovim mislimo ponovo na salon, ne mjesto na tijelu rolleyes), te o načinu kojim ćemo njegovati svoj novi piercing te kako će to utjecati na naš život u doglednom periodu zarastanja rane jer sjetimo se da niti jedan piercing ne zarasta u jednakom vremenu na različitim dijelovima tijela a pogotovo na različitim osobama što rezultira i različitom njegom bušenog mjesta.Pri uvodnom "intervijuu" svaki piercing majstor će Vam održati uvodni "monolog" o njegi i rizicima kao i nuspojavama(jer ako to ne učini stručnost može biti upitna-ništa se ne radi na "ho-ruk,...-daj pare!")ali Vi se nemojte ustručavati upitati niti jedno pitanje koje vas zanima vezano za budući zahvat te period nakon njega, kakvoću nakita.... jer vjerujte TO JE U VAŠEM INTERESU ma koliko pitanje na prvu "glupo bilo".


Ako se nešto "ne može probušiti"....


"Onda se NE MOŽE PROBUŠITI I TOČKA!"
Primjer: odlaskom u nekoliko salona objašnjeno Vam je da taj dio vašeg tijela zbog nekog Vašeg fizičkog (anatomskog) obilježja nije (slabo je reći) pogodan za bušenje već na njemu piercing nije izvediv (najčešće je to slučaj kod bušenja jezika, bradavica,....)-ne inzistirajte! Čak i ako odete u recimo 4. salon po redu još uvijek u nevjerici pa Vam kažu "Da nema problema, sve se može probušiti!" -ipak nemojte. Postoji razlog zašto se nekoliko prvih salona odreklo svoga honorara u Vašu korist a zadnji je rekao "sve se može".No to su ipak pitanja profesionalne etike....


Priprema
Na bušenje osoba treba doći:
-odmorna, ne gladna ili žedna, psihofizički u jednom prosječnom normalnom stanju
-nikako ne dolaziti pod utjecajem opijata, alkohola te bilo koje vrste sredstava koje mogu utjecati na stabilno razmišljanje, te normalno rasuđivanje osobe te na koncu konca dovesti do opće komplikacije procesa bušenja u cijelosti
-Ako postoji nekakav prisutan oblik patološkog straha od krvi, igala i sl. majstor treba biti obavješten jer svojim će iskustvom te načinom izvođenja zahvata uvelike doprinjeti njegovom smanjenju pa čak i nestajanju.
-Kod prisutnosti nekih psihofizičkih poremečaja (epilepsije, tikova, te nekontroliranih oblika grčenja kako pojedinih dijelova pa tako i tijela u cijelosti) također majstor mora biti obavješten.
-Isto pravilo vrijedi za osobe koje imaju neki od oblika krvno prenosivih zaraznih bolesti. Prisjetimo se naša je dužnost obavjestiti ljude koji se dovode u rizik o njemu te tako držati širenje bolesti u kontroliranim granicama

Za njegu potrebno nam je....?
Kod večine tjelesnih piercinga osnova održavanja bazira se na ispiranju OCTENISEPTOM i FIZIOLOŠKOM OTOPINOM.
Octenisept služi isključivo vanjskoj upotrebi a moguće ga je nabaviti u svakoj ljekarni dok je čuvena "fiza", koja se može koristiti na svim dijelovima tijela, ništa drugo no otopina KUHINJSKE, MORSKE (ne kamene) SOLI i vode u određenom postotku. Moguće ju je također kupiti u ljekarni a sami je također možemo spraviti grijanjem obične vode do točke vrenja, zbog isparavnja nepotrebnih i štetnih tvari te dodavanjem kuhinjske morske soli. (omjer bi bio cca. na 2dl vode 2 jušne žlice soli, u ovom slučaju pravilo od "viška glava ne boli" doista vrijedi -naime morska kuhinjska sol zbog svog sastava kao i morska voda djeluje kao prirodan antiseptik a uz prisustvo joda to svojstvo se pojačava). Kako zbog posebnosti mjesta kod nekih piercinga je moguće upražnjavati i ispiranje čajem od kadulje (također antiseptičko djelovanje) te hlađenje bušenog mjesta ledom-ovo se poglavito odnosi na slučaj bušenja jezika.
Ovo su osnovni preparati i potrepštine kod svake njege bilo kojeg bušenog mjesta no Vaš će Vam piercing majstor sve još potanko objasniti.UPOZORENJE!

TIJEKOM PERIODA ZARASTANJA NI U KOM SLUČAJU NE SMIJETE:


-dirati piercing prstima (osim tijekom pranja)
-igrati se s nakitom, okretati ga i povlačiti
-vaditi i vraćati nakit
-spavati/ležati na piercingu
-koristiti kozmetiku na području piercinga (kreme, puderi, gelovi za tuširanje)
-kupati se u bazenima, rijekama, jezerima, bajerima i kupkama u kadi (u more možete slana voda je čak i preporučljiva)
-nositi odjeću koja steže piercing (npr. rub hlača na pupku)
-dovoditi piercing u doticaj s tjelesnim izlučevinama drugih osoba
-dovoditi piercing u doticaj sa životnjskom dlakom (kućni ljubimci i domaće životinje, vuna, deke...)


Tijekom perioda zarastanja nemojte čistiti bušeno mjesto češće od dva puta dnevno jer time dodatno iritirate ranu i možete otežati zacjeljivanje. Prvih nekoliko mjeseci (ovisno o dijelu tijela na kojem se nalazi), piercing je rana i treba zrak da zaraste. Prekrivanje flasterom ili gazom sprječava "disanje" kože i otežava zarastanje. Nakon perioda zarastanja nastavite paziti da se ne dovedete u situacije koje mogu završiti udarcem ili zapinjanjem za ugrađeni nakit jer može doći do problema i nakon što piercing zaraste.

OPĆI POSTUPAK S PIERCINGOM (vrijedi za sve piercinge osim onih koji su kasnije dodatno pojašnjeni)


U ljekarni kupite OCTENISEPT sprej i tekući PH NEUTRALNI sapun.

Prva dva tjedna:

-Piercing čistite svaki dan ujutro i navečer
-Nemojte ga čistiti češće od dva puta dnevno jer ćete time dodatno iritirati ranu

Postupak čišćenja:

Kod tuširanja ili umivanja nježno nasapunajte područje piercinga PH NEUTRALNIM sapunom.
Temeljito isperite mlakom vodom.
Ako su se oko piercinga stvorile krastice, pažljivo ih uklonite štapićem za uši.
Posušite mjesto piercinga papirnatom maramicom ili ubrusom (nemojte koristiti običan ručnik jer skuplja bakterije)
Dezinficirajte piercing Octeniseptom (dovoljno je samo jednom špricnuti!) i pustite da se područje samo osuši.
Za mjesta koja ne možete našpricati (npr. septum), koristite štapiće za uši natopljene Octeniseptom.

Do kraja perioda zarastanja:

Nakon prva dva tjedna nastavite koristiti PH NEUTRALNI sapun za čišćenje piercinga kod tuširanja.
Octenisept koristite nekoliko puta tjedno.
Ako Vam se oko piercinga i dalje stvaraju krastice možete ga svakodnevno više puta očistiti fiziološkom otopinom kupljenom u ljekarni.
Piercing može izgledati zacijeljeno puno prije kraja navedenog perioda zarastanja zato što proces zarastanja kreće izvana prema sredini kanalića.
Mlado tkivo u sredini je i dalje osjetljivo iako sve izgleda u redu. Zbog toga ne preporučamo promjenu inicijalnog nakita dok ne prođe barem pola perioda zarastanja.


Vremena zarastanja bušenih mjesta na pojedinim dijelovima tijela:


Obrva: 2-3 mjeseca
Bridge: 3-6 mjeseci
Nosnica: 2-3 mjeseca
Septum: 4-6 tjedana
Usnica: 6-8 tjedana
Obraz: 2-3 mjeseca
Jezik: 4-6 tjedana
Smiley: 4-6 tjedana
Bradavica: 4-6 mjeseci
Pupak: 6-9 mjeseci
Surface: 4-5 mjeseci
Microdermal: 4-5 mjeseci
Clit Hood: 4-6 tjedana
Unutarnja usmina: 4-6 tjedana
Vanjska usmina: 2-3 mjeseca
Christina: 6-9 mjeseci
Tongue Web: 4-6 tjedana
Tragus: 2-3 mjeseca
Ušna resica: 6-8 tjedana
Ušna hrskavica: 4-6 mjeseci
Industrial: 6-12 mjeseci
Stretch: 1-2 mjeseca
Princ Albert: 4-6 tjedana
Ampallang: 4-6 mjeseci
Apadravya: 4-6 mjeseci
Frenum: 2-3 mjeseca
Guiche: 2-3 mjeseciTattoo salon „Pain Mansion“